Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Wij maken projectieschermen, geen kunst

Of misschien toch?
Kunstenaars die gebruikmaken van beeldprojectie weten doorgaans heel goed met welk projectiemateriaal hun werk het beste tot zijn recht komt. Zo ook de Thaise filmkunstenaar Apichatpong Weerasethakul wiens werk tot en met 3 december 2017 te zien is in het EYE Filmmuseum. Op zijn aanwijzingen maakte Macada Innovision twee glazen doorzicht-projectieschermen speciaal op maat.

Los in de ruimte
Film- en video-installaties spelen een belangrijke rol in het werk van Weerasethakul. Hij zoekt daarbij naar manieren van presenteren waarmee de toeschouwer helemaal ‘in het werk’ kan komen, zich erin kan onderdompelen. Sanne Baar, projectmanager Tentoonstellingen, legt uit hoe dat effect in de tentoonstelling bereikt wordt. “De kunstenaar wilde dat de bezoekers zich onderdeel konden voelen van de installatie. Daarom hebben we de schermen ‘los’ in de ruimte opgehangen. Je kunt er helemaal omheen lopen. Het transparante materiaal zorgt ervoor dat de beelden niet alleen op de schermen zichtbaar zijn, maar ook op de muren, vloer en plafond. Je ervaart het van alle kanten.”

Soms wat spooky
Macada Innovision maakte, in samenspraak met de kunstenaar en EYE, twee grote transparante glazen projectieschermen, gelamineerd met een transparante folie met holografisch effect. Om het gewicht van deze schermen te verdelen is er aan het plafond een extra zware ophangconstructie aangebracht én ‘pootjes’ ofwel een draagconstructie vanuit de vloer. 
“De bezoekers vinden het prachtig, maar soms ook wel wat spooky,” vertelt Sanne Baar. “Vanwege de projecties moeten we de zaal donker houden en als je binnenkomt is het eerste werk dat je ziet een film met veel vuurwerk, skeletten, tempels. Sommige bezoekers denken dat ze in een spookhuis terechtkomen. Maar die sfeer hoort ook bij wat de kunstenaar wil. Hij was aanwezig bij de inrichting van de tentoonstelling en is er heel tevreden over.”

Macada de enige producent
EYE Filmmuseum is zelf ook blij met het aandeel van Macada in deze tentoonstelling. “Omdat we glas en holografische folie wilden, kwamen we als vanzelf bij Macada uit. Zij zijn de enige in Nederland die dat op maat kunnen leveren. Wat we verder belangrijk vonden is dat zij heel flexibel zijn en dat is echt nodig als je met kunstenaars werkt. Ook hun aftersales is goed: toen na enkele weken een van de schermen enigszins verschoven bleek, kwamen ze dezelfde dag langs om het op te lossen,” aldus Sanne Baar.

 

Details projectieschermen 

  • 2 Macada doorzichtprojectieschermen 
  • Drager: helder glas
  • Gelamineerd met Macada Visual Revolution transparant folie met holografisch effect
  • Afmetingen per scherm: 4 x 2.25 meter

Details tentoonstelling EYE Filmmuseum Amsterdam


« Terug