Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

25 jaar meebewegen met de markt

Over 25 jaar ondernemerschap kunnen we veel mooie verhalen vertellen. Dat doen we in twee ‘longreads’, geschreven door onze vaste tekstschrijver, als onderdeel van de serie jubileumberichten. Deel één – waarin we terugkeken op 25 jaar Macada Innovision – publiceerden we op 25 januari jl. In dit tweede deel richten we de blik op de toekomst.

Kijken naar de toekomst

Nel en Jan Willem Willenbroek hebben geen dag spijt gehad van hun keuze voor het zelfstandig ondernemerschap, 25 jaar geleden. “Integendeel,” zeggen ze anno 2022, “we hebben ervan genoten om dat samen, als hecht team, te kunnen doen. En ja, het is hard werken, vaak lange dagen maken en soms ook in het weekend doorgaan. Maar dat hebben we altijd met veel plezier gedaan en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo.”
Natuurlijk is ondernemen ook vooruitzien. In de gaten houden hoe de vraag vanuit de markt voortdurend verandert en daarin meebewegen. Vanuit dat perspectief kiest Macada Innovision in 2022 voor een nieuwe koers, gericht op de toekomst. Die koers omvat een definitieve omslag in de corebusiness van het bedrijf én de aankondiging van een uitbreiding van het productieteam.

 

Veranderende vraag naar projectieschermen

Vanaf de start in 1996 was de eerste corebusiness altijd de productie van projectieschermen in alle soorten en maten. Echter, Jan Willem en Nel zagen in de laatste jaren de vraag naar projectieschermen sterk veranderen. “Corona zorgde voor een enorme terugloop in de belangstelling voor schermen, maar eigenlijk was dat daarvoor ook al zichtbaar. Kleine schermen van 1 x 2 meter, waar vroeger veel vraag naar was, zijn er eigenlijk gewoon helemaal niet meer, want die vinden mensen niet meer interessant. Ook krijgen we nauwelijks nog aanvragen voor schermen van 2 x 3 meter. Mensen zijn inmiddels gewend aan groot, groter en héél groot. Hoewel wij nog altijd alle maten schermen kunnen leveren, zowel de Macada Basic standaardschermen als onze maatwerk projectieschermen, krijgen we de laatste jaren vooral aanvragen voor de hele grote schermen. Zoals we die bijvoorbeeld maken voor collegezalen.”

 

Productie speciaal glas en spiegels wordt leidend

Die veranderende vraag was de reden dat Macada zich de afgelopen jaren ging toeleggen op een tweede corebusiness: de productie en afwerking van speciaal glas, zoals oppervlakte(glas)spiegels. Deze worden veel gebruikt voor optische instrumenten, barcodescanners, medische apparaten et cetera. “De productie daarvan is precisiewerk waarvoor we speciale machines hebben aangeschaft. We snijden en slijpen conform de wensen en soms ook tekeningen van de klant.” Met ingang van 2022 wordt deze productiepoot de eerste corebusiness van Macada Innovision. Zoals gezegd blijft het mogelijk om projectieschermen te bestellen, maar de productie daarvan verschuift enigszins naar het tweede plan. 
De versterkte focus op glas en spiegels brengt met zich mee dat er – ook na 25 jaar – toch weer een nieuwe afzetmarkt te ontdekken is. “Die inderdaad heel anders is dan de AV-wereld. Er wordt bijvoorbeeld minder gelet op prijs en veel meer op betrouwbaarheid van de leverancier en het geleverde product. Bedrijven komen bij ons voor glas en spiegels omdat ze behoefte hebben aan maatvaste producten. Een marge van 1 mm op de gevraagde afmetingen is al veel te veel, daar kunnen ze niet mee uit de voeten. Ze vragen eerder om marges van 0,1 mm of minder, en die precisie kunnen wij leveren.”

 

Altijd hetzelfde hoge serviceniveau

De markt, de technologie, de producten; in de afgelopen jaren is wel gebleken dat dat terreinen zijn waarop veel kan veranderen. Daarnaast zijn er zaken die altijd hetzelfde bleven voor Macada Innovision: de liefde voor het vak, het acteren op de vraag van de klant en een zeer hoog serviceniveau. Want ook bij de productie, afwerking en verzending van alle glas- en spiegelproducten staat Macada Innovision zoals altijd weer garant voor een perfect product. En is het productieteam pas tevreden als de klant tevreden is. “Voor elke glas- of spiegelzending maken we speciale kisten waarin de platen, staande tussen stukken kurk, vervoerd kunnen worden. Zelf krijgen wij het basismateriaal vaak in karton aangeleverd. Maar dan hoeft er maar iets te gebeuren en zo’n doos valt stuk. Dat kunnen wij ons niet veroorloven, de klant rekent op een perfect product dat op de afgesproken tijd wordt geleverd.”

 

Team uitgebreid met nieuwe generatie Willenbroek

Er gaat nog iets veranderen in 2022, het jubileumjaar van Macada. In het tweede kwartaal zal Maurits Willenbroek – inderdaad, de-zoon-van – het team komen versterken. Maurits deed elders al ruime ervaring op met de productie van speciaal glas en spiegels en wil graag de expertise van Macada op dit gebied verder uitbreiden. “Hij wil op termijn bijvoorbeeld meer gaan doen met spiegels van kwartsglas. Dat is een heel helder soort glas, waar je doorheen kunt projecteren zonder verlies van lichtopbrengst.” 
Voor oprichters Nel en Jan Willem is dit ook weer een nieuw avontuur, waar ze met veel plezier naartoe werken. Met hun keuze voor focus op glas & spiegels én het aantreden van een volgende generatie staat hun bedrijf Macada Innovision helemaal in de startblokken voor een mooie toekomst. Klaar voor nieuwe verhalen.

 

 

----------

Op 25 januari jl. verscheen deel 1 van deze serie: Klanten blij maken met bijzondere producties. Onze vaste relaties ontvingen deze in hun mailbox; de tekst is ook te lezen op de nieuwspagina van onze website.
 

« Terug