Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Een glazen plafond in de cleanroom

Hoe kleiner de microchips, hoe groter de machines waarmee ze gemaakt worden. Vandaar dat de nieuwste cleanroom van een van onze klanten weer flink groter werd dan hun twee eerdere cleanrooms. Macada Innovision leverde tijdens de bouw van deze cleanroom 80 glasplaten, waarmee een betrouwbaar, schoon en glad plafond kon worden gerealiseerd.

Over cleanliness
De klant waar we het over hebben, is het Eindhovense ingenieursbureau Settels Savenije Group of Companies. Zij bieden diverse diensten – van onderzoek tot ontwikkeling en productie – op het gebied van hightech producten, modules, gereedschappen en apparatuur. Voor opdrachtgevers uit onder meer de halfgeleiderindustrie of de opto-elektronische industrie ontwikkelt het bedrijf complexe modules en opstellingen voor diverse toepassingen.
“De producten die wij voor onze klanten maken, zijn zeer gevoelig voor vervuiling,” vertelt Thom Bijsterbosch, cleanliness engineer bij Settels. “Modules kunnen kapot gaan, of hun levensduur niet halen, en hele processen kunnen stilvallen in een omgeving die niet schoon genoeg is. Vandaar dat wij beschikken over een aantal cleanrooms.”

 

Bouw in eigen beheer
De nieuwe cleanroom van Settels heeft ISO-klasse 6, is 4.80 meter hoog en heeft een vloeroppervlak van 550 vierkante meter. Bij de bouw van deze cleanroom trad Settels zelf op als hoofdaannemer. Dat betekent dat ze de gehele bouw zelf hebben begeleid, zelf kozen voor bepaalde suppliers en zelf alle materialen keurden. “Omdat wij daar een mening over hebben. Wij zijn bijvoorbeeld heel strikt wat betreft materialen die we gebruiken. Bovendien gaat het bij cleanrooms traditioneel vooral over het beperken van het aantal stofdeeltjes in de lucht, terwijl wij ook te maken hebben met een fenomeen dat vrij nieuw is in het denken over cleanliness: airborne molecular contamination. Dat zijn gasvormige moleculen in de lucht die een probleem kunnen vormen voor de opstellingen die wij maken voor onze klanten. Ook daar moeten alle materialen dus op gekeurd worden,” aldus Thom Bijsterbosch.

 

Het glazen plafond
Een ander onderdeel waar ze bij Settels een mening over hebben, is de verlichting in de cleanroom. Er bestaan weliswaar speciale lampen voor gebruik in een cleanroom, maar daar hangt ook een speciaal prijskaartje aan. “Toch waren we er niet van overtuigd dat die dure lampen goed genoeg waren voor de toepassingen binnen onze cleanroom. Toen zijn we op het idee gekomen om met glasplaten een plafond te maken en de verlichting erboven te plaatsen. Technisch gezien bevindt de verlichting zich dus buiten de cleanroom, waardoor je kunt volstaan met standaard kantoorlampen die natuurlijk een stuk goedkoper zijn. Van glas weten we bovendien dat het een heel betrouwbaar materiaal is voor cleanrooms. Hard, glad en heel gemakkelijk schoon te maken. We hebben bij Macada geharde glasplaten op maat besteld en die hebben ze perfect verpakt aangeleverd. Ook kostentechnisch was dit de beste oplossing, zonder in te leveren op de prestaties van onze cleanroom.”

 

Product
80 glasplaten 
- afmetingen: 1170 mm x 574 mm x 4 mm
- gehard veiligheidsglas
- fijn vlak gepolijst
- CE markering conform EN 12150

 

Factcheck
De microchips worden dus kleiner en de machines waarmee we ze maken steeds groter. Waarom eigenlijk? “Dat heeft alles te maken met de lens- en spiegelsystemen die we tegenwoordig gebruiken bij de productie van microchips. Die systemen worden steeds groter, waardoor er steeds nauwkeuriger afbeeldingen mee gemaakt kunnen worden,” aldus Thom Bijsterbosch van Settels Savenije Group of Companies.

« Terug