Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Het onzichtbare zichtbaar maken

Het onzichtbare zichtbaar maken

Doina Kraal was al langer gefascineerd door onderzoek binnen de bètawetenschappen, bijvoorbeeld naar de vraag of er een unificatietheorie bestaat van waaruit álles verklaard kan worden. Ook symmetriëen – in de ‘echte wereld’ en in de natuurwetenschappen – hebben haar belangstelling. “De (organische) natuur zoals wij die kennen, kent veel symmetriëen, maar ze is nooit ‘echt’ symmetrisch. Waarom is symmetrie het fundamentele principe waar we alle krachten op baseren als zoveel dingen om ons heen juist asymmetrisch blijken te zijn?”

Vanuit deze en andere vragen maakte ze de opstelling Particle Hunt, die dit jaar als eerste te zien is geweest in de bibliotheek van het Science Park Amsterdam. “Ik wilde graag iets doen met spiegels, om daarmee mensen anders naar zichzelf te laten kijken. Macada heeft voor mij twee polygeslepen oppervlakteglasspiegels gemaakt; die zijn zodanig loodrecht op elkaar geplaatst dat je daarin jezelf kunt zien zoals andere mensen jou zien. Je ziet jezelf niet in spiegelbeeld, zoals wanneer je in een gewone spiegel kijkt, maar je kijkt jezelf aan zoals anderen jou aankijken. Daarbij is je rechteroog in de spiegel je linkeroog, waardoor het voelt alsof je kijkt naar jezelf als een andere persoon. 
Met andere spiegels heb ik een opstelling gemaakt waarmee je zowel de linker- als de rechterhelft van je gezicht in perfecte symmetrie kunt bekijken.”


Toegepaste producten en diensten
Twee oppervlakteglasspiegels, van 400 x 280 mm, waarvan steeds één rand polygeslepen is.

Macada Innovision heeft met een sponsorbijdrage een deel van dit kunstwerk mogelijk gemaakt. Ook heeft Macada de kunstenares geadviseerd met betrekking tot het fixeren van de spiegels in een rechte hoek op een ondergrond van MDF en cederhout.

Foto credits: Gert Jan van Rooij
« Terug