Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Kijken (en luisteren) naar koraalriffen in de Noordzee

Kijken (en luisteren) naar koraalriffen in de Noordzee

Er zijn maar weinig mensen die weten dat er koraalriffen zijn in de Noordzee. Om eerlijk te zijn, wij wisten het ook niet. Van nature komen koraalriffen hier niet voor, ze ontstaan op en rond allerlei door mensen aangebrachte structuren in de zee: windmolens, boorplatforms en vooral ook scheepswrakken.

Beeldend kunstenaar Xandra van der Eijk ontwierp de mediakunst-installatie Ghost Reef, die deze Noordzeeriffen zichtbaar én hoorbaar maakt, om daarmee een groter bewustzijn te creëren bij het publiek. Macada Innovision leverde de projectiefolie voor dit bijzondere kunstwerk.

 

Het ontstaan van Ghost Reef
Xandra van der Eijk ontwikkelde Ghost Reef al in 2020, in opdracht van de Ambassade van de Noordzee en MU Hybrid Art House, en werkte daarbij samen met een aantal professionele projectpartners. De uiteindelijke vorm van het kunstwerk is een projectie- en geluidsinstallatie waarin 3D-animaties van onderwaterbeelden geprojecteerd worden op vier plexiglasplaten die voorzien zijn van doorzichtprojectiefolie. De platen functioneren tevens als speakers: er zijn transducers op aangebracht die specifieke onderwatergeluiden van de riffen laten horen. De platen worden ‘zwevend’ in de installatieruimte opgehangen, bezoekers kunnen eromheen en ertussendoor lopen en de geprojecteerde beelden van alle kanten bekijken. Dat levert bij elkaar de sensatie alsof je echt tussen de Noordzeeriffen loopt.

 

Exposities in binnen- en buitenland
Ghost Reef is tot nu toe vier maal geëxposeerd. De eerste keer zoals gezegd in 2020; het kunstwerk werd destijds in opdracht ontworpen voor de expositie Evolutionaries; Bio Art & Design from the Sea to the Soul bij MU Hybrid Art House in Eindhoven. In 2021 werd de installatie opnieuw opgezet, nu als onderdeel van het eerste Re_Nature festival voor kunst en cultuur in Den Bosch. Tijdens de 23e Biënnale van Sydney in 2022 was de installatie drie maanden lang te zien als één van de Nederlandse inzendingen. Aansluitend werd het kunstwerk in juni 2022 weer in Nederland geïnstalleerd en geëxposeerd, tijdens het FIBER Festival voor mediakunst in Amsterdam.

 

Alsof je ín het koraal staat
Grafisch ontwerper Sacha van den Haak maakte in samenspraak met Xandra van der Eijk de 3D-animaties van collages van de onderwater gefilmde riffen. Als één van de professionele projectpartners werkt hij ook mee aan de verdere doorontwikkeling van Ghost Reef. “In Eindhoven werkten we nog met metalen platen, maar voor Re_Nature hadden we al bedacht dat we plexiglas wilden. We zijn toen op internet op zoek gegaan naar een bedrijf dat de projectiefolie kon leveren en zo bij Macada Innovision uitgekomen. We kozen voor doorzichtfolie omdat we vanaf de achterkant wilden projecteren. Daardoor zouden bezoekers heel dicht bij de schermen kunnen komen en echt het gevoel ervaren alsof ze ín dat koraal staan. Het effect van de doorzichtfolie is heel mooi, aan de kant waarop je projecteert is het beeld bijna wollig en aan de andere kant is het juist heel scherp. Waardoor je een totaal andere beleving krijgt als je om de platen heen loopt.”

 

Rare deadlines?
Vanaf dat er gewerkt werd met plexiglas platen leverde Macada de benodigde op maat gesneden vellen projectiefolie. Naar volle tevredenheid van het projectcollectief, aldus Sacha. “Macada is geen groot bedrijf, wat wij fijn vinden want daardoor zijn de lijnen echt kort. Ze zijn altijd bereikbaar om even te overleggen over de mogelijkheden. Bovendien bleken ze keer op keer in staat om echt snel te leveren. Zelfs als wij met rare deadlines aankwamen. Zoals bij Sydney: wij wilden de folievellen eigenlijk zelf meenemen, maar de organisatie ter plaatse besloot op het laatste moment dat vooraf opsturen beter zou zijn. Dan mag je blij zijn als je leverancier zo welwillend is om daarin mee te denken en dat is Macada zeker. Dus onze ervaringen zijn alleen maar positief.”

 

Product
Visual Revolution WHITE doorzicht (venster) projectiefolie 
Geschikt voor op- en doorzichtprojectie 
Gain 5 - Kijkhoek 150 graden - µm 100 - contrast 200:1

 

  

 

 

 


 

« Terug