Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Macada projectieschermen in musea

Macada projectieschermen in musea

Dat Macada Innovision maatwerk levert en daarbij niet zijn neus ophaalt voor kleinere opdrachten, dat wordt gewaardeerd. De musea maken er bijvoorbeeld dankbaar gebruik van, met name om de kosten van tijdelijke tentoonstellingen laag te kunnen houden.
Zo vertelt Monique Rietbroek – van Rietbroek Oudijn Ontwerpers (ROO) – over de bijdragen van Macada Innovision aan twee tijdelijke tentoonstellingen, respectievelijk in het Nationaal Holocaust Museum en het Joods Historisch Museum. Het Amsterdamse ROO maakte voor beide het ruimtelijk ontwerp.

Nationaal Holocaust Museum
In het Nationaal Holocaust Museum in oprichting loopt tot maart 2018 de tentoonstelling Persoonsbewijzen & Vervalsingen. Fotograaf Robert Glas maakte daarvoor een installatie waarin hij laat zien hoe Jacob Lentz – de Nederlandse ambtenaar die het persoonsbewijs destijds ontwikkelde – te werk ging. Voor die installatie had Glas onder meer een projectiescherm nodig waarop hij aan beide zijden tegelijkertijd kon projecteren, legt Monique Rietbroek uit.
“Op de ene zijde van het scherm wordt een foto van Lentz zelf geprojecteerd, gemaakt volgens Lentz’ eigen voorschriften. Op de andere zijde worden foto’s geprojecteerd van persoonsbewijs-foto’s van willekeurige en onbekende mensen uit die tijd. Glas wilde de beelden van voor- en achterkant enigszins door elkaar laten lopen en was dus op zoek naar half-doorzichtig projectiemateriaal.”

Installatie Nationaal Holocaust Museum;   Foto Robert Glas


Macada Innovision maakte in de showroom verschillende proefopstellingen. Op grond daarvan kon de fotograaf een definitieve keuze maken voor een vrijstaand doorzichtprojectiescherm, voorzien van Macada Visual Revolution projectiefolie crème-wit.

Joods Historisch Museum
De foto-installatie in het Nationaal Holocaust Museum bracht Monique Rietbroek op het idee om Macada ook te vragen voor een maatwerk-projectiescherm voor het Joods Historisch Museum. Hier loopt tot 25 maart 2018 de tentoonstelling Charlotte Salomon. Leven? Of theater? 
“We wilden daar een transparant projectiescherm om vrij in de ruimte te hangen. Het op het scherm geprojecteerde beeld – een combinatie van tekst, kleurvlakken en foto’s van schilderijen – vormt de introductie op de tentoonstelling. Als de projectie stopt, ziet de bezoeker direct door het scherm heen de tentoonstelling erachter. Daarom was het belangrijk om een volledig transparant scherm te gebruiken.”

Ook in dit geval maakte Macada proefopstellingen in de showroom, met verschillende typen projectieschermen en ophangconstructies. “Die hebben we ter plekke uitgeprobeerd, zodat we op grond daarvan een beslissing konden nemen. Want het is moeilijk beslissen als je niet gezien hebt hoe iets eruitziet en hoe het werkt. Wat ik prettig vind is dat Macada niet alleen projectieschermen kan leveren, maar ook meedenkt over hoe je zoiets het beste kunt ophangen en hoe de constructie er dan uit komt te zien. Ook belangrijk: omdat het een eenmalig iets is voor een tijdelijke tentoonstelling mag het niet te veel kosten en ook daar houden ze rekening mee.”

De gekozen variant bestaat uit een plaat van helder acryl, gelamineerd met Macada Visual Revolution projectiefolie transparant, inclusief een bevestigingssysteem met staalkabels aan boven- en onderkant.

 


Tentoonstelling Joods Historisch Museum
Foto Peter Lange

« Terug