Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Macada realiseert witte doek voor Filmhuis Gouda

Macada realiseert witte doek voor Filmhuis Gouda

Natuurlijk was Filmhuis Gouda blij verrast toen de bioscopen vanaf 1 juni – veel eerder dan gedacht – weer open mochten. Omdat zij op dat moment nog wel vol in een verbouwing zaten, moesten ze snel op zoek naar een elektrisch rolscherm en een professionele partij die dat kon leveren en monteren. Via via kwamen zij terecht bij Macada Innovision.

Maatwerk

Vanwege de grote tijdsdruk ging Filmhuis Gouda op goed vertrouwen met ons in zee. “Normaal zou ik, bij zo’n grote aankoop, eerst rondkijken bij andere locaties, om te zien hoe zoiets precies eruitziet en werkt. Maar daar was nu geen tijd voor,” vertelt directeur Jérôme van Dam. In overleg monteerde Macada dit nieuwe ‘witte doek’ bij Filmhuis Gouda: een Macada Basic MAJOR PRO elektrisch opzichtprojectiescherm van ca. 6,5 bij 4 meter. Een echt maatwerkproject, zowel wat betreft het scherm als de montage ter plaatse.

 

Flexibel projectiedoek

Filmhuis Gouda is sinds 1979 gevestigd op de eerste verdieping van een sfeervol oud schoolgebouw. Directie en vrijwilligers maakten van de nood een deugd door tijdens de coronasluiting een al langer gewenste verbouwing te realiseren. Hierbij is onder meer de zaal voorzien van een tribune, is de foyer flink vergroot en is er een coronaproof routing gemaakt voor de smalle verkeersruimten. “Ook hebben we in de witgestuukte wand waar we tot dan toe de films op projecteerden, twee deuren gemaakt naar de naastgelegen foyer. Voor aanvang van een film staan die deuren open en heb je vanuit de zaal dus goed zicht op de foyer. Consequentie van deze ingreep was wel dat we een oprolbaar flexibel projectiedoek nodig hadden.”

 

Volledig geautomatiseerd

Vanwege alle smalle toe- en doorgangen kon bij de montage van het grote scherm geen gebruik worden gemaakt van een schaarlift. Om die reden heeft Macada ter plekke een doorgang naar de bovengelegen zolder gemaakt, waar twee tijdelijke ‘bokken’ werden geplaatst voor het omhoog takelen van doek plus behuizing. Voor elke voorstelling wordt het doek automatisch uitgerold. Na de film rolt het doek weer automatisch in, maar anders dan bij andere filmlocaties blijft een strook van ca. 1,5 meter altijd zichtbaar voor de bezoekers. Deze strook filmdoek wordt bijvoorbeeld gebruikt voor projectie van de aftiteling of een informatief voorprogramma. 
“De bezoekers en de vrijwilligers vinden het nieuwe scherm helemaal fantastisch. Ze ervaren het filmbeeld als superhelder en scherp. Daarnaast zijn de bezoekers erg tevreden over de hele beleving. Zoals dat de zaaldeuren worden gesloten terwijl het licht langzaam dooft en het doek voor de deuren langs naar beneden glijdt. En dat na afloop bij het openen van de deuren het doek weer omhoog rolt, terwijl de aftiteling leesbaar blijft op de resterende strook,” aldus Jérôme van Dam.

 

Details project

Macada Basic Elektrisch Opzichtprojectiescherm

  • Type: MAJOR PRO-C 6.55/4.09
  • Afmetingen: (zichtmaten) 6550 mm x 4090 mm
  • Rolbreedte: 2400 mm
  • Behuizing: 6850 mm, zwart gespoten
  • Extra: zwarte kaders links en recht, zwarte muurbeugels
  • Doeksoort: WHITE
  • Gain: 1.2
  • Kijkhoek: 150°
  • Fire Proof Certificaat M1

 

 

« Terug