Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

'Mag je daar echt aankomen?'

'Mag je daar echt aankomen?'

Groningen, 30 oktober 2015 – Het GRID Grafisch Museum Groningen heropende onlangs haar deuren na een half jaar van verbouwen, verhuizen en inrichten. Eyecatcher buiten is de raamprojectie met touchfunctie die Macada Innovision in opdracht van het museum installeerde.
GRID Groningen
GRID herbergt een indrukwekkende collectie die de bezoeker een beeld geeft van het grafische verleden én heden. Naast het tentoonstellen van grafische machines voor verschillende druktechnieken, verwerkt het museum de output van die machines in verschillende projecten. Een van die projecten is ‘10x10 GRID’, waarvoor grafische kunstenaars uit de hele wereld werk(jes) van 10 x 10 centimeter kunnen aanleveren. Deze worden verzameld in een database, compleet met naam van de kunstenaar, plaats van herkomst en gebruikte druktechniek. De werkstukken in de database zijn door Bas Sijpkes verwerkt in een speciale app, die voorbijgangers buiten het museum via het raam kunnen openen.
 
Raamprojectie
Om raamprojectie mogelijk te maken installeerde Macada Innovision twee lagen Visual Revolution folie (Dual touch folie en High Contrast doorzicht projectiefolie) op een raam aan de straatzijde van het museum. Met een beamer in de ruimte achter het raam worden de beelden van de app geprojecteerd. “De straat voor het museum is een overdekte bogengalerij, waar voorbijgangers droog en in alle rust op verschillende manieren door die verzameling GRID-jes heen kunnen bladeren,” vertelt een enthousiaste museumdirecteur Fronique Oosterhof. “Je ziet ze soms eerst aarzelen: goh, mag je daar echt aankomen? Als ze ermee aan de slag gaan, vinden ze het heel cool. Wij zijn dan ook de eerste instelling in de stad Groningen die zoiets heeft.”
 
Content
Het plaatsen van gehele installatie vergde enig passen en meten. “De beamer hangt in de binnenruimte vrij dicht op het raam en toch onopvallend. Dat heeft Macada prima opgelost.”
Inmiddels is het museum alweer gestart met het maken van nieuwe content voor de installatie. “We zijn in het museum bezig de rijke grafische geschiedenis van de stad en de provincie Groningen in kaart te brengen. Met hulp van geschiedenisstudenten willen we uitzoeken: welke bedrijven hebben waar gezeten en wanneer? De korte verhalen die dat oplevert, kunnen uitstekend in een nieuwe app worden verwerkt,” aldus Fronique Oosterhof.
 
Lees hier meer over Macada's interactieve projectiefolie.

www.gridgroningen.nl
« Terug