Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Op reis door Europa

Op reis door Europa

Met Pepper’s Ghost folie kun je een 3D-illusie oproepen. Je kunt zelfs objecten en personen in 3D laten bewegen of ‘zweven’. Hoe beter het folie-materiaal, hoe echter de illusie. Ontwerpstudio Platvorm Amsterdam paste Macada’s Visual Revolution Pepper’s Ghost folie toe in hun holografische vitrines voor een tijdelijke tentoonstelling in het Allard Pierson Museum.
De tentoonstelling – Crossroads. Reizen door de middeleeuwen – is een van de onderdelen van een Europees museaal samenwerkingsproject: Connecting Early Medieval European Collections (CEMEC). De vier holografische vitrines van Platvorm worden gebruikt voor de presentatie van animaties, die zijn gemaakt door de Italiaanse projectpartner CNR en het Nederlandse Moobels. “Wij noemen ze zelf de ‘holoboxen’,” vertelt Wietske Donkersloot, projectmanager van CEMEC. “Kleine in de wand ingebouwde vitrines, met daarin een museumobject waarover een holografische animatie wordt gepresenteerd, zodat het object als het ware tot leven komt. Daar hadden we een folie voor nodig die vrijwel onzichtbaar zou zijn voor de kijker.”

Testen van verschillende folies
Ontwerpstudio Platvorm testte zelf verschillende soorten folie, waaronder de Visual Revolution Pepper’s Ghost folie van Macada Innovision. Daaruit concludeerden zij dat goedkope foliesoorten niet het juiste effect konden leveren. Omdat de folie te veel zichtbaar bleef en het spannen van de folie met rimpelvorming gepaard ging waardoor de projectie vervormde. De folie van Macada leverde wél het gewenste resultaat: vrijwel onzichtbaar en zonder rimpelingen.
Wietske Donkersloot: “Macada heeft de folie vervolgens in groot formaat aangeleverd. Platvorm – die de boxen heeft ontworpen en ook heeft gebouwd – heeft de folie zelf aangebracht in de boxen en daarbij gebruik gemaakt van fietsbanden. Die werden opgepompt om de folie op de juiste spanning te krijgen. Het effect van de animatie is helemaal zoals het ook bedoeld was en we hebben geen last van vervormingen.”

Toegepast product
Visual Revolution Holografische Pepper's Ghost folie. Transparantie: 97%.

Na Amsterdam volgen Athene en Bonn
De tentoonstelling Crossroads. Reizen door de middeleeuwen gaat zelf ook op reis. Volgens planning zijn alle animaties, inclusief de holoboxen, nog tot en met maart 2018 te zien in het Allard Pierson Museum te Amsterdam en vanaf mei 2018 in het Byzantijns en Christelijk Museum in Athene. Daarna zal de tentoonstelling ook het LVR-LandesMuseum in Bonn aandoen en wellicht nog andere Europese steden.


Fotografe Monique Kooijmans maakte diverse opnamen bij de opening van de tentoonstelling.

De holobox met Pepper's Ghost folie laat zich lastig in beeld brengen. Het is het kijkgat rechts; de zichtbare draden onder de box zijn koptelefoons. 
« Terug