Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Oppervlaktespiegels maken virtuele tandbehandeling mogelijk

Eigenlijk is het een spiegeltje van niks, 12 bij 11,5 cm. Maar zonder dat ene kleine spiegeltje zou de Simodont Dental Trainer niet kunnen functioneren. En dat zou toch wel erg jammer zijn. Want alleen met dit virtuele trainingsapparaat kunnen studenten Tandheelkunde letterlijk ervaren hoe het voelt om bijvoorbeeld in een tand of kies te boren.

Oorsprong
De Simodont Dental Trainer werd in 2011 ontwikkeld door de firma Moog – expert in precisie motion control oplossingen – in samenwerking met het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. In 2019 werd de productie van het trainingsapparaat mét de verantwoordelijke engineers overgenomen door het Japanse bedrijf Nissin Dental Products Inc. Kort daarna is Macada Innovision aangetreden als de nieuwe leverancier van de spiegels die – zoals gezegd – een essentieel onderdeel zijn van deze machines. Gekozen werd voor oppervlaktespiegels, omdat die garant staan voor perfecte reflectie, zonder dubbelbeeld of ‘ghosting’.

 

Haptiek
Hoe werkt de Simodont Dental Trainer? Op een klein projectiescherm wordt, met behulp van twee projectoren en via de spiegel, een driedimensionaal (stereo) beeld van een mond geprojecteerd. De projectoren hebben een hoge lichtintensiteit, waardoor een zo scherp mogelijk beeld wordt verkregen. De student kijkt via de spiegel naar het 3D-plaatje en kan met de ingebouwde virtuele instrumenten allerlei behandelingen uitvoeren aan de tanden en kiezen.
“De grote kracht van dit trainingsapparaat is de haptische techniek die erin verwerkt is,” vertelt Jan de Goederen, managing director van Nissin Dental Products Europe. “De student voert een virtuele behandeling uit op een virtueel gebit, maar door de haptiek voelt dat exact zoals het ook bij een echte patiënt zou voelen. Daardoor kun je muscle memory trainen en je oog-hand-coördinatie perfectioneren. Omdat je ziet en ook voelt, wat je doet.”

 

Model – virtueel – echte patiënt
Op dit moment zijn er wereldwijd zo’n 750 Simodont Dental Trainers in gebruik. Nissin Dental Products Europe produceert er ca. 100 per jaar en bedient daarmee met name universiteiten en hogescholen die de apparaten gebruiken als onderdeel van de dental training binnen hun opleidingen. De virtuele training is voor hen een welkome aanvulling op de gebruikelijke training met mond-modellen met plastic kunsttanden. In feite ontstaat daarmee een doorgaande lijn: eerst werken met modellen, dan virtuele training en ten slotte de praktijk met echte patiënten. “De plastic modellen zijn consumables, voor eenmalig gebruik; de virtuele dental trainer is vergeleken daarmee meer eco-vriendelijk. Maar voor de opleiding tot tandarts zijn beide trainingsmethoden noodzakelijk, vandaar dat Nissin Dental beide in zijn portfolio heeft,” aldus Jan de Goederen.
En hoe belangrijk is eigenlijk dat spiegeltje in het geheel? “Heel belangrijk, want zonder dat spiegeltje is er geen beeld. Dan zou de dental trainer weliswaar een fantastisch en goedwerkend apparaat zijn, maar zonder beeld heb je er niks aan.”

 

Product
Oppervlakte(glas)spiegels – op maat gesneden – 120 x 115 x 3 mm

 

De Simodont Dental Trainer in bedrijf:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twee foto's (ingezoomd) van de plaats van de spiegel in het trainingsapparaat:

     

« Terug