Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Projecteren in vol daglicht

Projecteren in vol daglicht

Roosendaal, 10 december 2015 – Het Brabantse Crematorium Zegestede heeft een opmerkelijke aula. De ruimte is zeer hoog en heeft aan de voorzijde een complete glazen pui van 12 bij 8 meter die zicht biedt op een fraaie waterpartij. Het volle daglicht maakt de aula tot een bijzondere plek, het uitzicht zorgt voor een bijzondere beleving bij de uitvaartdiensten. Dat wil je niet teniet doen door te gaan verduisteren zodra er geprojecteerd moet worden.
En toch dreigde dat te gebeuren. Beheerder Jan van Kruiningen: “Bij 8 van de 10 diensten wordt gebruikgemaakt van onze projectiefaciliteiten. Met al dat daglicht is de zichtbaarheid dan een probleem en dat wilden we graag oplossen. Verschillende specialisten waren van mening dat dat alleen kon door te verduisteren. Dat wilden we liever niet, onze aula wordt geroemd vanwege het bijzondere licht.”

Samen met Macada Innovision werd de vraagstelling van het crematorium onder de loep genomen. Het doel was: komen tot de optimale projectie onder alle omstandigheden – van schitterende zomerdag tot laagstaande zonnestralen in de winternamiddag – die ook nog eens esthetisch verantwoord is. Want bij diensten zonder projectie moest er geen groot scherm in de weg hangen.
“Macada adviseerde een aantal ingrepen. Ten eerste zonwerende folie op de ramen aan de achterzijde, een zwaardere beamer die op kortere afstand van het scherm moest komen én een projectiedoek met een hogere lichtopbrengst. Met deze maatregelen zijn de projectie-prestaties enorm verbeterd. Daarnaast bood Macada een oplossing voor het wegwerken van projector en scherm: twee lift-installaties in het 9 meter hoge plafond, waarmee wij beamer en projectiescherm elektrisch omlaag en omhoog kunnen bewegen.”

Inmiddels is de installatie elke dag in gebruik. Van Kruiningen is er uitermate tevreden mee: “Ik wilde er per se geen donker hol van maken. Daarom ben ik echt blij met deze oplossing die niets met verduisteren van doen heeft. Macada heeft hierin uitstekend meegedacht.”

Projectorlift              


Toegepast projectiescherm
Macada Compact elektrisch (opzicht) projectiescherm matwit, 3000 mm x 1875 mm


Crematorium Zegestede is onderdeel van de Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegesteden: http://www.zoomenzegestede.nl/index.php  
« Terug