Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Projectiedoek in de vorm van een huis

7 mei 2019 -- Een maand voor hun nieuwe toneelvoorstelling Clybourne Park in première zou gaan, ontdekte Well Made Productions dat ze met spoed een nieuw projectiescherm nodig hadden. En niet zomaar een scherm, maar gemaakt van flexibel doorzicht projectiedoek, ca. 6 bij 5 meter, in de vorm van een huis. Wie o wie zou dat op korte termijn kunnen leveren? Googelen dus…

Natuurlijk komt Macada Innovision dan niet als enig mogelijke leverancier naar voren. Maar wél als de beste partij in dezen, vertelt Kelly Hoekstra die als productieassistent en lichttechnicus aan de toneelproductie verbonden is. “Ik heb die dag met wel 10 bedrijven gebeld en bij allemaal offerte aangevraagd. Dan krijg je verschillende reacties, zoals bedrijven die het helemaal niet begrijpen of die zeggen dat ze geen projectiedoek in de vorm van een huis kunnen leveren. Macada Innovision uit Santpoort was de enige die dat wel kon maken en ook snel kon leveren. Tien minuten nadat ik het offerteverzoek had gestuurd, belden ze me al terug.”

 

Vanwege de afmetingen van het doek is het aanbrengen en verwijderen op het toneel een flinke klus, die met een hoogwerker moet worden uitgevoerd. Het projectiedoek wordt vóór de pauze ingezet als onderdeel van het decor. Er worden statische beelden op geprojecteerd, maar ook live videobeelden die inzoomen op de gezichten van acteurs. “Zo bereik je dat bepaalde momenten in het stuk als het ware worden uitvergroot. Waardoor je emoties nog duidelijker kunt overbrengen,” vertelt Kelly Hoekstra. In de pauze vindt een changement plaats, waarbij het doek snel verwijderd moet worden. “Ook daarin heeft Macada ons heel goed geadviseerd. Ze vroegen wat we met het doek zouden doen ná het changement. Toen ze hoorden ‘gewoon opvouwen’ adviseerden zij ons een ander type materiaal te gebruiken; iets dat minder kreukt en steeds goed strak getrokken kan worden.”

 

Details projectiescherm

- Macada Flexibel projectiedoek
- afmetingen: 6086 mm x 4650 mm
- vorm: een huis

 

Details voorstelling

Clybourne Park – een productie van Well Made Productions in coproductie met Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Likeminds – is een satire over gentrificatie en raciale spanningen. Het toneelstuk was in 2010 al een hit op Broadway en won diverse prijzen. De Nederlandse première is op 9 mei 2019 in ITA; daarna zijn er gedurende de hele maand mei voorstellingen door het hele land.


Foto's: Sharon Jane D

« Terug