Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Sound & visual experience bij House of Rituals

Sound & visual experience bij House of Rituals

De allereerste Mind Spa ter wereld werd in 2021 geopend bij House of Rituals Amsterdam. De bijdrage van Macada Innovision: een 12 meter wandvullend projectiescherm in de Mind Studio, waarmee tijdens meditatiesessies een totale ‘sound & visual experience’ wordt gecreëerd. Assemblage, transport en montage van dit unieke scherm waren stuk voor stuk uitdagende breinbrekertjes. En o ja, corona was natuurlijk ook van de partij.

De vraag van de klant

Opdrachtgever voor dit project is First Impression. Zij verzorgden voor hun klant Rituals de inrichting van hun eerste flagshipstore – The House of Rituals – en vroegen Macada in 2019 al welke mogelijkheden er waren voor plaatsing van een supergroot oprolbaar scherm. “Macada is natuurlijk een bekende naam in de projectieschermenbranche en uit ervaring wisten wij dat zij goed zijn met dit soort projecten,” vertelt senior project engineer Richard Berkhout. “Onze klant wilde een scherm waarmee ze één wand helemaal konden voorzien van projectie. Daarmee creëer je een ervaring die alle zintuigen prikkelt, je wordt er als het ware helemaal in gezogen.” 
Belangrijk detail: hoe breder het projectiescherm, hoe zwaarder de rol moet zijn waarover het doek gerold wordt. Daardoor wordt ook de kans groter dat die rol gaat ‘hangen’. Om dat te ondervangen maakt Macada voor schermen met extreme afmetingen gebruik van een speciale rolconstructie. Jan Willem Willenbroek: “Door steunrollen eronder te bevestigen kunnen we toch een lichte rol gebruiken, die desondanks niet doorzakt. Zo kun je wel tot 25-30 meter schermbreedte gaan.”

 

Vertraging door corona

Toen het projectiescherm voor Rituals in het voorjaar van 2020 gereed was voor vervoer, diende corona zich aan, met alle gevolgen van dien. Het project ‘flagshipstore Amsterdam’ kwam bijvoorbeeld een kleine maand stil te liggen; gelukkig besloot Rituals om het ondanks alles toch door te zetten. Richard Berkhout: “We hebben toen wel eerst de ‘winkel’ opgeleverd, dus de eerste twee verdiepingen, en pas later de Mind Spa en Body Spa. Het duurde daardoor even voor we het scherm in gebruik konden nemen.”
Nog een belangrijk detail: het scherm moest geplaatst worden op de derde verdieping van het monumentale pand aan het Spui. “Hartje Amsterdam, dus enige creativiteit met transport was wel nodig. Ook daar heeft Macada prima in meegedacht.”

 

Twee montagedagen

First Impression regelde zelf de kraan en tilliften waarmee scherm en doek in delen op de derde verdieping kon worden gebracht. “Wij hebben Macada gevraagd de montage ter plaatse te verzorgen,” vertelt Richard Berkhout. “Omdat zij de kennis hebben van het product en de montage het beste kunnen uitvoeren.” In een eerder stadium had Macada al de nodige metingen gedaan op de bouwlocatie en overleg gevoerd met het betrokken bouwbedrijf: waar komt het scherm, welke bevestigingsbeugels kunnen we het beste gebruiken, zijn er aanpassingen aan het plafond nodig? 
Jan Willem Willenbroek: “De montage zelf kostte twee dagen. Eerst het scherm dat in delen was aangevoerd in elkaar zetten, dan het doek erin, met links en rechts de motoren en het synchronisatiesysteem voor het oprollen. Tot slot het geheel naar boven takelen en in het plafond bevestigen. De plafonneur die het plafond al afgewerkt had, had op ons verzoek de delen opengelaten waar wij nog bij moesten kunnen.”

 

Diepe ontspanning en onthaasting

Wie nu de Mind Studio betreedt, merkt niets meer van het zweten en zwoegen waarmee dit project gepaard ging. Een weldadige rust is neergedaald in deze ruimte. En zodra het mega-scherm geluidloos vanuit het plafond naar de vloer is gerold, zorgen inspirerende beelden en geluiden voor diepe ontspanning en onthaasting. Hier komt ‘The Art of Soulful Living’ van Rituals pas écht tot leven.

 

===================

Details projectiescherm
Macada Basic NOLI GIANT projectiescherm, oprolbaar, gemotoriseerd modulair
- Zichtmaten: 270 x 1050 cm
- Matwit opzichtprojectiedoek; gain 1.12
- Ingebouwde dubbele buismotor 220 V; stijgsnelheid scherm ca. 10 cm/sec.
- Gewicht: 265 kg.

===================

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Terug