Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Wie wil er nou een spiegel met een gat?

Mei 2024 -- Met onze aanschaf van een CNC glasbewerkingscentrum gaat een grote wens in vervulling. De nieuwe machine kan meer en complexere bewerkingen uitvoeren, met een veel grotere nauwkeurigheid. Daar worden we zelf al heel blij van, maar onze opdrachtgevers zeker ook.

Vijf vragen aan Maurits Willenbroek over het nieuwe CNC glasbewerkingscentrum.

 

Wat kan die nieuwe machine allemaal?
“Slijpen, boren en frezen. De CNC technologie zorgt voor zeer grote precisie en reproduceerbaarheid. Omdat je hem kunt programmeren zijn allerlei vormen te realiseren. Zoals een sleuf frezen in een glasplaat, of ronde gaten boren in een spiegel.”

 

Macada heeft ook andere glasbewerkingsmachines. Wat zijn de verschillen?
“We hadden al een CNC glassnijmachine om spiegels en glas uit te snijden. Verder hebben we een verticale glasslijpmachine, waar je de platen verticaal invoert, om kopse kanten te slijpen. Het nieuwe CNC glasbewerkingscentrum is een horizontale machine: het product ligt horizontaal op het werkblad en de frees beweegt zich eromheen. Overigens gebruiken we vaak meerdere machines bij een opdracht: eerst in grote lijnen snijden en daarna nabewerking op de nieuwe CNC machine.”

 

Wat kunnen klanten van de nieuwe machine verwachten?
“Complexe ontwerpen van (spiegel)glas die met de grootst mogelijke nauwkeurigheid zijn uitgevoerd. Wij programmeren het CNC glasbewerkingscentrum op basis van de werktekening van de klant. Die werktekening kan ook via DXF of DWG als bestand worden aangeleverd, zodat wij hem direct kunnen inladen in de machine.”

 

Hoe nauwkeurig is het CNC glasbewerkingscentrum?
“De klant bepaalt zelf de tolerantie die aangehouden moet worden, bijvoorbeeld marges van +/- 0,2 millimeter. Wij kunnen met deze machine een nauwkeurigheid van 0,15 millimeter garanderen. Een nog grotere nauwkeurigheid is in sommige gevallen ook mogelijk. Dan programmeren we meer en kleinere slijpstappen, waarbij je tussendoor metingen doet.”

 

Is er veel vraag naar dit soort glasbewerking?
“Ja, vooral van bedrijven uit de technische hoek. En dan bedoel ik niet alleen high tech bedrijven, maar eigenlijk elk bedrijf met een machinale productielijn waarin spiegels en/of glas een rol spelen. Wij leverden bijvoorbeeld voor een klant een set spiegels die perfect gelijk moesten zijn om ze precies parallel in een machine te plaatsen. Een andere klant wilde spiegels met gaten in de afgeronde hoeken en zonder profiel. Om ze op te kunnen hangen in hun cleanroom en bovendien makkelijk en perfect schoon te kunnen maken.
Tot nu toe hebben we alleen B2B-klanten hiermee bediend. Maar als er morgen een vraag binnenkomt van een particulier voor een hartvormige badkamerspiegel, dan maak ik die ook!”

 


 

« Terug