Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Een beetje licht in donkere dagen

‘When Nature Calls’. In 2019 werd deze uitdrukking gekozen als thema voor het Amsterdam Light Festival 2020. En hoe symbolisch zouden die drie woorden uiteindelijk blijken! Vanwege corona moest zelfs op stel en sprong een ‘light’ versie bedacht worden voor het normaal zo drukbezochte festival. Slechts zeven licht-kunstwerken zijn te bewonderen, waaronder de videomapping-installatie ‘Guichelheil en Duizendschoon’ van kunstenaarscollectief Blauwe Uur. Hun uitdaging: met spiegels een zo scherp mogelijke projectie realiseren op een 73 meter hoge muur.

Contrast met natuur

“De hoge en vlakke gevel van studentencomplex Klein Manhattan vonden wij heel interessant voor het natuur-thema. Het complex staat pal naast Station Lelylaan, een plek die vooral functionaliteit uitstraalt en helemaal niet doet denken aan natuur. Interessant dus om daar als contrast een natuur-projectie op te zetten,” vertelt Jos Agasi, een van de drie oprichters van Blauwe Uur. De nabijheid van het station betekende wel een complicerende factor bij de projectie: de glazen container van waaruit geprojecteerd wordt, moest dichtbij de hoge gevel worden geplaatst. Hoe bestrijk je dan toch die 73 meter? “De beamers die wij gebruiken kunnen niet heel schuin geplaatst worden, we moesten dus met spiegels gaan werken. Dat hadden we eigenlijk nog niet eerder gedaan.”

 

Wat wordt de beeldkwaliteit?

Met vier oppervlaktespiegels van Macada ging het collectief aan de slag. Aanvankelijk met de nodige vragen over de beeldkwaliteit. Hoe groot is de reflectieve kracht van de spiegels, hoe groot is het lichtverlies en zorgt het werken met spiegels niet voor (te veel) focusverschillen? 
“Bijvoorbeeld het lichtverlies kun je wel op papier berekenen, maar je ziet pas in de praktijk hoe dat dan uitpakt. En ik moet zeggen, dat viel verrassend mee, de projectie ziet er echt heel goed uit. We gebruiken nu vier beamers, waarvan er drie met behulp van spiegels ‘om een hoekje’ projecteren . Op advies van Jan Willem Willenbroek van Macada hebben we de spiegels bevestigd op houten panelen met deurscharen. Zo kunnen we ze in elke gewenste stand zetten. Dat werkt fantastisch.”

 

Kunst in corona-tijd

De kunstenaars van Blauwe Uur maken alle content voor hun lichtontwerpen zelf. In dit geval ontwikkelden ze de content op basis van natuurplaatjes uit oude Verkade-albums. De auteur van deze albums - Jac. P. Thijsse - is het meest bekend, maar onder anderen Jan Voerman jr. maakte de aquarellen voor de plaatjes. “Die hebben we verzameld en ingescand, waarna we er de animaties van hebben gemaakt die nu worden geprojecteerd.” Dat levert elke dag tussen zonsondergang en 23.00 uur weer een boeiend schouwspel op. Wat zeker in deze cultuurarme corona-tijd een aangename en welkome verrassing is voor omwonenden en passanten.

 

=======

Product
Oppervlaktespiegels; opgedampte kant standaard voorzien van beschermfolie
Afmetingen: 300 x 400 mm
Dikte: 4 mm
Reflectiewaarde: 94%

=======

 

Videomapping met oppervlaktespiegels - Blauwe Uur 1 Videomapping met oppervlaktespiegels - Blauwe Uur 6

 

 

 

 

 

 

 

 

Videomapping met oppervlaktespiegels - Blauwe Uur 8 Videomapping met oppervlaktespiegels - Blauwe Uur 4

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotocredits: Janus van den Eijnden

« Terug