Eerst maar eens zelf proberen, dacht Julia Sterre Schmitz, productieleider bij Nest, aan het begin van het kunstproject. Maar al snel ontdekte ze dat er enorm veel foutgevoelige elementen in het proces zaten. ‘De risico’s waren te groot,’ vertelt ze. ‘Het frame, de folie, het glas… we hadden mensen nodig die weten hoe je al die elementen samenbrengt.’ Julia vroeg om raad bij Indyvideo, een bekend AV-consultancybedrijf. Indyvideo’s tip: vraag Macada Innovision.
‘Toen ik Nel sprak was er meteen een klik,’ vertelt Julia. Zij en het Berlijnse kunstenaarsduo hadden allerlei vragen. Bovendien bleek de deadline ineens krapper dan gedacht. Genoeg reden tot stress dus.
Dat bleek niet nodig. Julia: ‘Ik durfde niet te dromen dat er iemand was die zo goed luisterde en meedacht met onze plannen.’
Macada Innovision leverde een slimme oplossing die voldeed aan alle artistieke wensen van de kunstenaars, maar die ook praktisch uitvoerbaar was. Het resultaat: drie op maat gemaakte frames met 55.2-veiligheidsglas, voorzien van switchable foil. Door middel van een relais zijn de panelen aanstuurbaar en perfect te synchroniseren met de projectie.
De drie glazen panelen vormen samen een projectiescherm van 6 bij 3 meter, dat door Macada Innovision werd voorbereid en aangesloten. In de werkplaats heeft Macada Innovision de frames vervaardigd, het glas poly-geslepen, de folie aangebracht en alles uitvoerig getest. Op die manier kon het scherm snel en efficiënt op locatie worden geïnstalleerd.
Die locatie is Nest in het Haagse stadsdeel Laak, waar de kunstinstallatie in een duistere, industrieel ogende ruimte staat. Rookmachines hullen de ruimte in een witte mist, enkele spots werpen dof licht op het plafond. In het midden is Macada Innovisions innovatieve scherm de grote blikvanger. Daarop verschijnt de Venezolaanse artiest Aérea Negrot, zingend in een verlaten galerij. Even later gaat het beeld letterlijk in rook op.
Julia: ‘Macada vond het project echt interessant, dat merkten we direct. Maurits was heel geïnteresseerd, hij vroeg al tijdens het eerste gesprek waar het kunstwerk over ging. Dat is belangrijk, want de inhoud van het kunstwerk bevat details die relevant zijn voor de praktische uitvoering.’
Dat Macada Innovision een familiebedrijf is, vindt Julia bijzonder. ‘Vakkundige familiebedrijven zien we nog maar zelden. Het contact is daardoor heel persoonlijk en we merkten dat zij het kunstproject net zo belangrijk vonden als wij. Dat is fijn, zeker in een tijd waarin alles vaak zo snel en afstandelijk voelt.’
Fog Is My Drug van Pauline Boudry en Renate Lorenz is nog t/m 10 mei 2025 te zien in Nest in Laak, Den Haag.
Pauline Boudry / Renate Lorenz - Fog Is My Drug (2025) - courtesy of Nest and the artist. Photography by Kyle Tryhorn.