Sinds 1996 specialist in projectieschermen en projectiesystemen
Choose language NL UK

Macada’s projectiefolie op Spitsbergen

Macada’s projectiefolie op Spitsbergen

Santpoort, november 2019 -- Bestaat er een projectiefolie die ook nog bij 20 graden onder 0 goede prestaties blijft leveren? Met die vraag meldde videokunstenaar Floortje Zonneveld zich deze zomer bij Macada Innovision. Ze had de folie nodig voor een kunstproject in het stadje Longyearbyen op Spitsbergen en zocht naar een leverancier die met haar mee kon denken over het juiste product.

Afval
Samen met drie andere kunstenaars was Floortje uitgenodigd door de lokale cultuurorganisatie Artica Svalbard om kunstwerken te produceren, gebruikmakend van het vele plastic afval dat aanspoelt op Spitsbergen. Kunstwerken met een publieke functie: de bewoners zouden zelf een bijdrage leveren aan de productie en vervolgens vier maanden lang toeschouwer zijn voor de kunst die tentoongesteld ging worden in de donkere winterperiode op Spitsbergen. Floortje maakte een videoproductie, bestaande uit drie stop-motion animaties, die nu van oktober 2019 tot en met januari 2020 geprojecteerd wordt op de ramen van een gemeenschapshuis in Longyearbyen.

 

Natuurlijke bewegingen
“Ik wist dat er op Spitsbergen al veel gedaan wordt om het aanspoelende plastic te verzamelen en af te voeren; veel bewoners werken daaraan mee. Mijn idee was om met een selectie uit dat afval verschillende animaties te gaan maken. Bij de selectie hebben we vooral gelet op kleurrijkheid, als tegenwicht voor de lange donkere winterperiode. Ook was het belangrijk dat de objecten een uitgesproken en herkenbare vorm hadden én duidelijk aangetast waren door het water. De animaties zijn geïnspireerd op bewegingen van de natuur op Spitsbergen: de witte opwaaiende sneeuw, een blauwe rollende zee, het groene noorderlicht dat als een gordijn langstrekt.”

 

Projectiemogelijkheden
Omdat Floortje de projectiefolie zelf zou moeten aanbrengen, kreeg ze in de showroom van Macada Innovision een lesje ‘folie plakken’. “Dat was een van de redenen waarom ik het niet zomaar ergens online wilde bestellen, maar bij een bedrijf waar ik langs kon gaan en advies kon vragen. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want ik heb er veel van geleerd. Niet alleen hoe je de projectiefolie goed kunt aanbrengen, maar ook hoeveel interessante materialen en mogelijkheden er zijn, zeker voor kunstenaars die werken met projectie, reflectie en spiegels. De kwaliteit van de folie is echt fantastisch, wat ook wel nodig is door de weersomstandigheden ter plaatse. Maar wat ik het mooiste vind aan deze projectiefolie is dat het materiaal zo’n hoog contrast heeft, dat je zelfs bij doorzichtprojectie de ‘pit’ van de beamer er totaal niet doorheen ziet. Dat maakt de geprojecteerde animaties heel scherp.”

 

Toegepast product

Macada Visual Revolution High Contrast doorzicht projectiefolie
Afmetingen: 137 x 76 cm, 181 x 76 cm, 200 x 76 cm


Floortje Zonneveld werkt afwisselend als freelance filmmaker, gespecialiseerd in videokunst, en arctische gids. Zij woont in Nederland, maar verblijft ook met regelmaat op Spitsbergen en de Faeröer eilanden. Wat haar op deze afgelegen plekken het meest aantrekt, is de wonderschone natuur, het bijzondere licht en het feit dat je hier nog echte wildernis kunt ervaren.


 

« Terug